$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home

Management Team "MT" Column - #EnergieGeeftJeVleugels | februari 2018





MTB02 - februari 2018
https://www.mt.be/

Energie is overal. Doch, haast als een onzichtbare oerkracht verfijnd ontworpen en onder de podia en achter de coulissen van onze infrastructuren geïmplementeerd, in ons dagdagelijks samenleven. Zo lijkt energie vandaag -in zekere zin- onbestaande te zijn, het is immers niet tastbaar. Energie is een fluitje van een cent. Energie is een drukje op de knop. Fantastisch toch? Wat een evolutie hebben we de afgelopen 100 jaar doorlopen. Al zeker met de komst van onze kerncentrales, maar ten koste van wat? Er is een volledige vervreemding van het “hoe” en het “waar” energie vandaan komt. Populistische meningen over het afbouwen van onze afhankelijkheid van kernenergie, kan ik persoonlijk ten volle ondersteunen, maar veelal merk ik in mijn omgeving dat mening (zeg soms maar hartstochtelijke overtuiging) en gedrag niet altijd overeenkomen.

Er zijn voorbeeldburgers die woorden en daden laten samenkomen, maar een grote meerderheid ontwijkt de confrontatie met de waarheid. Dit verschijnsel is niet zo héél anders als de denkwijze van een kind, dat redeneert dat melk van de supermarkt komt. Hoe die melk daar is kunnen komen, is eigenlijk niet relevant. Als een doortrapte marketingstrategie ons kan doen geloven, dat deze melk komt van de lieve koetjes, die grazen in de wei van boer Charel, dan kunnen we met een gerust hart verder blijven consumeren, liefst ook aan de goedkoopst mogelijke prijs. Of misschien toch niet?

Onze energiebedrijven zijn eigenlijk heuse Discounters geworden. Wat dat concreet wil zeggen over jaarrekeningen en winstmarges van de energiebedrijven, daar kan en wil ik me niet over uitspreken. Wel weet ik dat een discounter en een duurzame organisatie niet dezelfde werkwijzen hanteren en niet dezelfde doelen formuleren. Als de markt blijft vragen naar Discount energie, zal dat de weg naar een (hele) groene energie samenleving blijven belemmeren, tenzij de regering hier een duidelijk en vernieuwd beleid rond opzet… zou je misschien denken.

Enkele maanden terug was Minister Bart Tommelein de centrale gast op één van onze Mentorprise evenementen. Minister Tommelein steekt veel “energie” in het vinden van een goede balans tussen acties vanuit de energiesector, nieuwe maatregelen van de regering en tot slot, hoe een klimaat op te zetten waarbij ook de 11,3 miljoen Belgische burgers hun gedrag systematisch aanpassen. Dit kan gaan van investeren in zonnepanelen, over benoveren, tot het gewoon bewust denken aan het uitschakelen van licht, verwarming of PC.  Je gedrag als burger bewuster gaan veranderen, kan ook betekenen dat je misschien al wel eens met de fiets ipv de wagen naar het werk kan reizen. Dit lijkt wellicht een kleine bijdrage, maar die kan uiteindelijk een gigantisch ripple effect teweegbrengen, dat leidt tot minder verkeer en minder uitstoot.

En als dat niet voldoende motivatie kan opwekken, weet dan dat ook je persoonlijke energie minder afhankelijk zal worden van diezelfde energieketen.  Jouw persoonlijk energiepeil is immers essentieel voor de beleving van elke dag.

$show=/p/vacancy-updates.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[STAFF PICK]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$icon=1$show=/p/vacancy-updates.html

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$c=5$p=1

$show=/p/news.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/news.html$type=grid$sn=0$rm=1$m=0$c=4

[STAFF PICK]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$icon=1$show=post

Naam

events,65,news,97,staff pick,88,vacancy updates,40,
ltr
item
Mentorprise Updates: Management Team "MT" Column - #EnergieGeeftJeVleugels | februari 2018
Management Team "MT" Column - #EnergieGeeftJeVleugels | februari 2018
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghyphenhyphenWMseUivSiV5Tr14CEOTKQUj7FZPVXq7p_xPOd44BXJO2gtLTUoIy2eD2lw7SBZJMRycZ_j1MO2TwlN0dFX6U21aYtaCl1aWqGAknljthPpJds8D5IyVhyphenhyphen9ejjjSqrQ5R1X9B4LUGgYi/s640/MT+energie.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghyphenhyphenWMseUivSiV5Tr14CEOTKQUj7FZPVXq7p_xPOd44BXJO2gtLTUoIy2eD2lw7SBZJMRycZ_j1MO2TwlN0dFX6U21aYtaCl1aWqGAknljthPpJds8D5IyVhyphenhyphen9ejjjSqrQ5R1X9B4LUGgYi/s72-c/MT+energie.jpg
Mentorprise Updates
https://blog.mentorprise.be/2018/02/managment-team-mt-column.html
https://blog.mentorprise.be/
https://blog.mentorprise.be/
https://blog.mentorprise.be/2018/02/managment-team-mt-column.html
true
808856990152240601
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy