In een aanwervingsproces worden enkele fases doorlopen om kandidaten te screenen en te kijken welke sollicitant het meest geschikt is voor de job. Steeds meer bedrijven gebruiken hiervoor talent assessments, ook wel een pre-employment assessment genoemd. Deze helpen te voorspellen hoe de kandidaat zou functioneren en handelen in de job. Ze zijn een objectief medium om kandidaten te benchmarken.
Talent assessments kunnen één of meerdere van deze aspecten bevatten:
- Verbaal redeneren: De kandidaten krijgen stellingen of vragen waar ze “juist”, “fout” of “ik weet het niet” op kunnen antwoorden.
- Numeriek redeneren: De kandidaten krijgen statistische tabellen en aan de hand van die bronnen moeten ze multiple choice vragen beantwoorden. Ze kunnen een kladblad gebruiken om hun berekeningen voor te bereiden. Ze krijgen enkel een rekenmachine ter beschikking.
- Check test: Deze testen zijn ontworpen om te meten in hoeverre de kandidaat snel en accuraat informatie kan verwerken.
- Rekentest: Deze testen zijn ontworpen om te meten hoe snel en juist de kandidaat kan rekenen, namelijk sommeren, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.
- Inductief assessment: Dit assessment wordt gebruikt om het probleemoplossend vermogen te meten. Kandidaten die hier goed op scoren, hebben betere conceptuele en analytische vaardigheden.
- Persoonlijkheidsvragenlijst: De vragen peilen naar de ingesteldheid en het gedrag van de sollicitant, bijvoorbeeld: Wat is belangrijk zodat je graag naar je werkt gaat? Hoe ga je om met problemen, gevoelens en emoties?
- Motivatievragenlijst: De questionnaire is ontworpen om na te gaan in welke situaties de kandidaat gemotiveerd en gedemotiveerd wordt. Met andere woorden, wat zorgt voor voldoening in de job?
- Situationeel oordelen: Kiest de kandidaat voor de juiste actie binnen de werkomgeving
Talent assessments zijn gebaseerd op case studies inzake rekrutering en retentie, maar ook op basis van de analyse van gegevens van medewerkers. De resultaten van het assessment geeft het bedrijf een indicatie van hoe sterk de match is tussen de kandidaat en de vereiste competenties. De meeste bedrijven opteren voor deze talent assessments. Deze kunnen door het bedrijf zelf georganiseerd worden, maar vaak worden hiervoor ook ervaren HR-partners ingeschakeld zodat er heel wat werk uit handen wordt genomen. De vragenlijsten vormen een essentieel onderdeel van de selectieprocedure. Dit verzekert dat enkel de echt interessante profielen worden uitgenodigd voor een gesprek.
Mentorprise geloofde als één van de eerste in de Emotional Intelligence Assessment tools. We begonnen in 1999 het EQ-i 2.0 meetinstrument in te zetten in de zoektocht naar managementprofielen. Intussen zijn we de referentie op vlak van emotionele intelligentie metingen in België en Luxemburg. Of je nu een particulier bent die openstaat voor zelfontwikkeling of je verantwoordelijk bent voor searchopdrachten als recruiter of HR manager binnen een bedrijf, de EQ-i 2.0 is jouw tool voor leiderschapsontwikkeling, coaching voor high potentials, rekrutering, retentie en zoveel meer.
Schalen en subschalen van het EQ-i 2.0 meetinstrument
Bron: The Headhunters