Welbevinden is een term die het afgelopen jaar aan belang heeft gewonnen. Sinds Corona is het begrip niet meer uit de nieuwsberichten weg te denken. Laat ons dat als een positief effect van de pandemie beschouwen.
Ons geluksgevoel heeft onder Covid-19 geleden. Maar waarom is dat zo? Daar geven wij in deze blog een antwoord op.
Wat is welbevinden?
Een synoniem voor welbevinden is het geluksgevoel of, kort gezegd, geluk. Het welbevinden geeft ons een voldaan en tevreden gevoel. Het drijft ons om van het leven te genieten. Welbevinden is sterk gelieerd met emotionele intelligentie. Hoe hoger de score op emotionele intelligentie, hoe gelukkiger iemand zal zijn.
Hoe kunnen we welbevinden meten?
Als je Mentorprise een beetje kent, dan weet je dat onze organisatie sterk inzet op EQ, maar ook op het welbevinden. Aan de hand van het EQ-i 2.0 assessment kunnen wij de emotionele intelligentie van een persoon in kaart brengen. Dit wetenschappelijk onderbouwde instrument geeft ons echter niet alleen informatie over het EQ. Uniek in z'n soort geeft het assessment ook een indicatie over het welbevinden van een persoon.
De EQ-i 2.0 is een assessment dat volledig gebaseerd is op het EQ-i 2.0 model. Dit wetenschappelijke model toont ons de opbouw van onze emotionele intelligentie. Het EQ bestaat uit 5 hoofdschalen: zelfperceptie, zelfexpressie, interpersoonlijke aspecten, besluitvormingsaspecten en stressmanagement. Elke hoofdschaal heeft ook nog drie subschalen, zoals onderstaand model aantoont.
- Zelfbeeld (onderdeel van de hoofdschaal zelfperceptie)
- Zelfactualisatie (onderdeel van de hoofdschaal zelfperceptie)
- Interpersoonlijke relaties (onderdeel van de hoofdschaal interpersoonlijk)
- Optimisme (onderdeel van de hoofdschaal stressmanagement)
Het goede nieuws? Zowel EQ als welbevinden zijn fluctueerbaar. Ze kunnen beiden gemeten, gecoacht en verbeterd worden. De EQ-i 2.0 identificeert sterktes en werkpunten en geeft tips om er gericht mee aan de slag te gaan. Met de hulp van van een coach of door zelf-coaching kan je groeien, als je er maar voor openstaat. Wanneer de score van je emotionele intelligentie op de hoofd- en subschalen stijgt, zal ook jouw geluksgevoel een boost krijgen.