$type=slider$sn=0$l=0$m=0$show=home

$show=home

Mentorprise | Waarom heeft ons welbevinden het zo moeilijk door Corona?

Welbevinden is een term die het afgelopen jaar aan belang heeft gewonnen. Sinds Corona is het begrip niet meer uit de nieuwsberichten weg te denken. Laat ons dat als een positief effect van de pandemie beschouwen.

Ons geluksgevoel heeft onder Covid-19 geleden. Maar waarom is dat zo? Daar geven wij in deze blog een antwoord op. 

Wat is welbevinden? 

Een synoniem voor welbevinden is het geluksgevoel of, kort gezegd, geluk. Het welbevinden geeft ons een voldaan en tevreden gevoel. Het drijft ons om van het leven te genieten. Welbevinden is sterk gelieerd met emotionele intelligentie. Hoe hoger de score op emotionele intelligentie, hoe gelukkiger iemand zal zijn. 

Hoe kunnen we welbevinden meten? 

Als je Mentorprise een beetje kent, dan weet je dat onze organisatie sterk inzet op EQ, maar ook op het welbevinden. Aan de hand van het EQ-i 2.0 assessment kunnen wij de emotionele intelligentie van een persoon in kaart brengen. Dit wetenschappelijk onderbouwde instrument geeft ons echter niet alleen informatie over het EQ. Uniek in z'n soort geeft het assessment ook een indicatie over het welbevinden van een persoon. 

De EQ-i 2.0 is een assessment dat volledig gebaseerd is op het EQ-i 2.0 model. Dit wetenschappelijke model toont ons de opbouw van onze emotionele intelligentie. Het EQ bestaat uit 5 hoofdschalenzelfperceptie, zelfexpressie, interpersoonlijke aspecten, besluitvormingsaspecten en stressmanagement. Elke hoofdschaal heeft ook nog drie subschalen, zoals onderstaand model aantoont. 

Het EQ-i 2.0 model

Met betrekking tot het welbevinden focussen we op vier van deze vijftien subschalen: 
  • Zelfbeeld (onderdeel van de hoofdschaal zelfperceptie)
  • Zelfactualisatie (onderdeel van de hoofdschaal zelfperceptie)
  • Interpersoonlijke relaties (onderdeel van de hoofdschaal interpersoonlijk)
  • Optimisme (onderdeel van de hoofdschaal stressmanagement)
Het zijn met name de scores op deze vier subschalen die ons tot de indicatie van welbevinden brengen.

Welke impact heeft Corona op deze subschalen?

Zelfbeeld
Ons zelfbeeld is de manier waarop we naar onszelf kijken en onszelf begrijpen. Het omvat zelfrespect en het accepteren van onze sterke en minder sterke punten. Zelfbeeld stuurt onze innerlijke kracht en ons zelfvertrouwen. Tijdens de coronaperiode heeft het zelfvertrouwen bij velen een knauw gekregen. We waren voortdurend op onszelf aangewezen en kregen weinig of geen bevestiging meer van buitenaf. Daarenboven heeft de pandemie voor sommige ook financiële, professionele en privéveranderingen teweeg gebracht. 

Zelfactualisatie
Zelfactualisatie is een term die minder gekend is bij het brede publiek. Het betreft de zin of goesting om voortdurend bij te leren en te willen groeien. Je wil een rijk en prettig leven leiden en betekenisvolle doelen nastreven. De coronamaatregelen hebben ons lange tijd erg beknot in de manier waarop we ons leven willen leven. We konden niet reizen, elke cursus verliep online, evenementen konden niet doorgaan, ... We konden met andere woorden weinig plannen en hadden weinig om naar uit te kijken. Dat werkte beklemmend op onze zelfactualisatie. 

Interpersoonlijke relaties
Interpersoonlijke relaties hebben betrekking op het aangaan en onderhouden van wederzijds bevredigende relaties. Ze worden gekenmerkt door vertrouwen en empathie. Als er één subschaal is waarop de impact van corona overduidelijk was, dan is het deze wel. Inmiddels kunnen we in de buitenlucht gelukkig al wat meer mensen zien. 

Optimisme
Optimisme duidt op iemands positieve kijk en houding op het leven. Een persoon die hoopvol en veerkrachtig blijft ondanks tegenslagen, staat optimistisch in het leven. Dat het optimisme door de pandemie klappen kreeg, is niet te verwonderen. Lang hebben we zonder enig perspectief geleefd, gelukkig is er nu beterschap in zicht. Indien het optimisme van een persoon wat lager ligt, is het gebrek aan vooruitzicht veel moeilijker te overbruggen. 

Hoe kan ik mijn welbevinden opkrikken?

Het goede nieuws? Zowel EQ als welbevinden zijn fluctueerbaar. Ze kunnen beiden gemeten, gecoacht en verbeterd worden. De EQ-i 2.0 identificeert sterktes en werkpunten en geeft tips om er gericht mee aan de slag te gaan. Met de hulp van van een coach of door zelf-coaching kan je groeien, als je er maar voor openstaat. Wanneer de score van je emotionele intelligentie op de hoofd- en subschalen stijgt, zal ook jouw geluksgevoel een boost krijgen. 

$show=/p/vacancy-updates.html$type=two$au=0$cm=0$c=10$p=1

[STAFF PICK]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$icon=1$show=/p/vacancy-updates.html

$show=/p/events.html$type=one$au=0$cm=0$c=5$p=1

$show=/p/news.html$type=three$au=0$cm=0$c=9$p=1

$show=/p/news.html$type=grid$sn=0$rm=1$m=0$c=4

[STAFF PICK]_$type=sticky$h=318$c=4$l=1$m=0$icon=1$show=post

Naam

events,65,news,97,staff pick,88,vacancy updates,40,
ltr
item
Mentorprise Updates: Mentorprise | Waarom heeft ons welbevinden het zo moeilijk door Corona?
Mentorprise | Waarom heeft ons welbevinden het zo moeilijk door Corona?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjeC5ZC9ORPfACywfi9HjCPsk_FVlh-7iqMOOFJQ0QfResiTpmlz1_b9GDaDvku8w97dwo7TcCRAnx_x-3WPr4-ZpQxDLZlHA7gvOt7f-yC0IgR3INoi1v8ipAW799CDM-S3_Qzl9FJ9f6/w640-h360/Blauw+Foto+Architectuur+Presentatie+%25284%2529.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjeC5ZC9ORPfACywfi9HjCPsk_FVlh-7iqMOOFJQ0QfResiTpmlz1_b9GDaDvku8w97dwo7TcCRAnx_x-3WPr4-ZpQxDLZlHA7gvOt7f-yC0IgR3INoi1v8ipAW799CDM-S3_Qzl9FJ9f6/s72-w640-c-h360/Blauw+Foto+Architectuur+Presentatie+%25284%2529.png
Mentorprise Updates
https://blog.mentorprise.be/2021/03/mentorprise-waarom-heeft-ons.html
https://blog.mentorprise.be/
https://blog.mentorprise.be/
https://blog.mentorprise.be/2021/03/mentorprise-waarom-heeft-ons.html
true
808856990152240601
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy