December 2016
https://www.mt.be/
Ook in de snel evoluerende dienstverlenende markt van HR en recruitment, zie ik dat we meer en meer afstevenen op werkmodellen die veel gelijkenis beginnen te vertonen met sciencefiction scenario’s vol hightech gadgets. Je kan toch wel stellen dat de virtuele (r)evolutie in opmars is.
Het is soms verbluffend om te zien hoe ver we technologisch staan. Sommige van die evoluties zijn positief, vooral als ze uit een zekere noodzaak toegepast worden want dan is hun added value het hoogst. Daarnaast zijn er ook heel wat evoluties oppervlakkig, overgemediatiseerd en worden ze bij wijlen ondoordacht geïntegreerd. Met zoveel moderne middelen die we voorhanden hebben, is het ontzettend belangrijk aan het worden om alle evoluties rond het nieuwe werken, het digitale/virtuele werken, grondig te analyseren en de hypes van de duurzame trends te onderscheiden.
Geloof niet dat het enige walhalla van de toekomst dat van Google self driving cars, Siri conversations of Yahoo drones is. Niet zozeer kopiëren, maar je eigen identiteit vinden, wordt de grootste uitdaging als we praten over nieuwe werkplekken en zaken doen in het algemeen.
Vaar je eigen koers en breng je eigen bedrijfsprofiel van de toekomst in kaart. Durf het voorgespiegelde toekomstbeeld in vraag te stellen. Ik geef een concreet voorbeeld: linken we in de toekomst de business van koeriersdiensten automatisch aan drones? Mogelijks, maar misschien wordt hét vervoermiddel voor die sector wel gewoon de fiets. Goedkoop, herkenbaar, toegankelijk, én een instant antwoord op mobiliteits- en ecologische problemen.
Wanneer we binnen ons bedrijf strategische toekomstoefeningen maken, zijn innovatie en technologie logischerwijs belangrijke bouwstenen, maar daarnaast ook de mens, de medewerker, de klant, de kandidaat. De focus is het doel, niet de tool.
Als we overigens even terug gaan naar onze hightech multinationals, wat hebben onze Googles, Apples en Yahoos nog gemeen? Een sterke mensgerichte bedrijfscultuur die een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de corporate strategie. Ze zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van een sterke consumer brand, én een sterke employer brand door een gebalanceerd samengaan van mens, cultuur en technologie.
In het heetst van de strijd, mogen we die mix niet uit het oog verliezen. ‘I wanna get physical’, zong Olivia Newton-John in 1981. 35 jaar later zeg ik je, ‘the people want to get Phygital’. Technologie is intussen min of meer een verworven recht, het is de basis en niet langer een added value. De meerwaardecreatie van de toekomst is die van de balans tussen technologie, mens en cultuur.