MTB03 - maart 2018
https://www.mt.be/
“Dé overheid”: De lokale, de Vlaamse, de Waalse, de Federale of de Europese overheid… Onze overheden roepen wel eens gemengde gevoelens op. In periodes dat we met z’n allen moeten besparen, vinden we dat er te veel ambtenaren aan de slag zijn. Wanneer er na een stevige winterse vriesperiode weer eens gaten in het wegdek ontstaan en we met het nodige kunst en vliegwerk deze (hopelijk) omzeilen, zijn we het er unaniem over eens dat er niet voldoende budget en mankracht beschikbaar gemaakt wordt. “Ze” werken ook altijd op het moment dat iedereen op de baan is.
Maatschappij & overheid, business & overheid, het is voor velen een complexe relatie. Ongeacht je persoonlijk gevoel, is het wel zo, dat in de 21ste eeuw “overheid” een major business is met grote economische en maatschappelijke uitdagingen. Een sterke, moderne en betrouwbare overheid in Vlaanderen, België en Europa is voor ons “België” fundamenteel, in de globale wereld vol slagkrachtige multinationals. Even terug naar de dagdagelijkse realiteit van onze gemiddelde overheidsorganisatie: targets moeten behaald worden, projecten moeten verwezenlijkt worden, besparingen moeten doorgevoerd worden en de beste talenten moeten aangetrokken kunnen worden om naar behoren te presteren. Dit alles, met de wetenschap van financiële zwakke(re) slagkracht en het steeds veranderende politieke klimaat van het moment.
Alle stakeholders in de maatschappij kijken met argusogen mee, terwijl FOD’s, Besturen en Agentschappen hun bestaansrede ieder jaar opnieuw dienen aan te tonen. De clichématige verschillen van weleer tussen overheden en bedrijven uit de privé worden steeds kleiner. Deze tendens is nu toch een kleine 10 jaar gaande. De “Stoffige ambtenaar” is met uitsterven bedreigd en maakt plaats voor hippe contractuelen met frisse ideeën en maatschappelijk engagement op maat van de 21ste eeuw. Net zoals veranderingen in de privésector, evolueert dit zeker niet zonder slag of stoot, maar er is voor niemand een weg terug. Vandaag merk ik vanuit mijn Managing Partner functie bij Mentorprise en ook vanuit mijn mandaat bij Federgon, dat de overheid, met al zijn uitdagingen, in recente jaren het pad effent voor de privésector, door een leidende, samenwerkende of faciliterende rol op zich te nemen. Ik denk daarbij aan thematieken als: work-life balance, aandacht voor diversiteit, welbevinden of een leven lang leren op de werkvloer.
Onze overheid heeft daarnaast ook een belangrijk aandeel als economisch stuwende actor op vlak van digitalisering en automatisering. Denk maar aan: “slimme” industrie 4.0, The factory of the future of aan Smart cities. Zelf haal ik binnen deze context altijd graag onze samenwerking met VDAB voor de geest. Een Vlaamse overheidsorganisatie die de leidende en vooral regisserende rol opneemt in het “hoe om te gaan met onze levendige arbeidsmarkt”. Ik durf voorzichtig te stellen “het opvoeden van onze profit bedrijven” op vlak van werken rond competenties, talenten, vacature vormgeving, opleiding, begeleiding, etc. Dit op niveau van Vlaanderen en in het verlengde daarvan België, maar zelfs op EU-niveau.